Σελίδες: [1]
Εκτύπωση
Αποστολέας Θέμα: ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΜΒΑΘΥΝΣΗ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ  (Αναγνώστηκε 6009 φορές)
ANGEL____
Γενικός Συντονιστής
Παρ' Αρείω Πάγω
*****
Μηνύματα: 2.633

Διαχείριση Ιστοσελίδας


« στις: Οκτώβριος 16, 2009, 10:37:49 μμ »

Απο σήμερα ξεκινάει μια προσπάθεια συλλογής όλων των πρακτικών τα οποία θα πραγματοποιηθούν στο τρέχον εξάμηνο για το μάθημα της Εμβάθυνσης Εμπορικού Δικαίου και σταδιακά και των περισσοτέρων υποχρεωτικών μαθημάτων για την διευκόλυνση όλων μας. Παρακαλώ λοιπόν όλα τα εγγεγραμένα μέλη και τους επισκέπτες ( με την εγγραφή τους στο forum) να βοηθήσουν ενεργητικά αν το επιθυμούνε ή και παθητικά με ένα απλό ευχαριστώ. Είναι αν μου επιτρέπετε κάπως απογοητευτικό να βλέπεις ανοιγμένα θέματα με 6.000 εμφανίσεις και σχεδόν κανένα ευχαριστώ. Δεν χωρεί ανάμεσα μας αθέμιτος ανταγωνισμός αλλά μονάχα αλληλοβοήθεια και ευγενής άμιλλα. Ευχαριστώ εκ των προτέρων σε όσους συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια.

15.10.2009

Εξετάσεις Σεπτεμβρίου 2009

Ο Α διατηρεί προσωπική επιχείρηση παραγωγής και εμπορίας δερμάτινων ειδών. Μετά απο αρκετά χρόνια, αποφάσισε να ιδρύσει με τους συγγενείς του Β και Γ ανώνυμη εταιρία με τον ίδιο σκοπό και με επωνυμία "Δερμάτινες δημιουργίες ΑΕ". Στις 20-9-1998, οι παραπάνω υπέγραψαν ενώπιον συμβολαιογράφου το οικείο καταστατικό, ενώ ο Α είχε εντωμεταξύ διακόψει την άσκηση της ατομικής του εμπορίας. Στο καταστατικό υπήρχε ο όρος ότι ο Α εισφέρει στην εταιρία τα μηχανήματα κοπής και ραφής των δερμάτων, καθώς και την προσωπική του εργασία.

Αμέσως μετά, οι Α και Β μισθώνουν απο τον Χ, στο όνομα και για λογιαριασμό της ύπο ίδρυση εταιρίας, κατάλληλο χώρο για τα γραφεία της, με ετήσιο μίσθωμα 6.500 €. Για το ποσό αυτό ο Α αποδέχεται συναλλαγματική, με λήπτη τον Χ, υπογράφοντας κάτω απο την επωνυμία της υπο ίδρυση εταιρίας. Η συναλλαγματική έληγε στις 15-9-1999.

Στις 15-11-1998, η εταιρία καταχωρείται στο Μητρώο ΑΕ και λίγες μέρες αργότερα ακολουθεί η δημοσίευση στο τεύχος ΑΕ και ΕΠΕ.

Ένα μήνα μετά, η ΑΕ αγοράζει μεγάλη ποσότητα δερμάτων, αξίας 150.000 € απο τον Ζ. Στην σύμβαση υπήρχε ο όρος της παρακράτησης της κυριότητας του εμπορεύματος απο τον πωλητή, μέχρι την αποπληρωμή του τιμήματος. Σημειωτέον ότι τα αγορασθέντα δέρματα παραδόθηκαν αμέσως στην αγοράστρια ΑΕ ενώ η αποππληρωμή του τιμήματος θα έπρεπε να γίνει εντός έξι μηνών, δηλαδή 15-6-1999.

Ο έμπορος Σ, απο τον οποίο η ΑΕ είχε δανεισθεί στις 20-11-1998, 90.000 €, τα οποία θα έπρεπε να του είχε επιστρέψει στις 20-5-1999, καταθέτει στις 30-5-1999, αίτηση κηρύξεως σε πτώχευση τόσο της ΑΕ όσο και του Α. Η αίτηση κατά του τελευταίου στηρίχθηκε στον ισχυρισμό ότι αυτός εξακολουθεί να εμπορεύεται ατομικά, χρησιμοποιώντας την ΑΕ ως κάλυψη. Το δικαστήριο την 1-9-1999, κήρυξε σε πτώχευση μόνο την Α.Ε

Ερωτήματα:
1. Είναι νόμιμος ο όρος του καταστατικού σχετικά με τις εισφορές του Α;

2. Σχολιάστε τη μίσθωση του ακινήτου απο τους Α και Β για την υπο ίδρυση ΑΕ. Δεσμεύεται η τελευταία απο τη μίσθωση αυτη;

3. Ποίες προυποθέσεις θα πρέπει να συντρέχουν για να είναι δυνατή η κήρυξη του Α σε πτώχευση;

4. Πως θα ικανοποιηθεί ο Ζ και πως ο Χ; ( Ο τελευταίος αναφορικά με την εκ συναλλαγματικής απαίτηση του)
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτώβριος 30, 2009, 11:15:06 μμ από ANGEL____ » Καταγράφηκε

"Νομίζω πως η ζωή είναι μια πολύ θλιβερή φάρσα.Γιατί έχουμε μέσα μας, την ανάγκη να εξαπατούμε αδιάκοπα τον εαυτό μας" Λ.Πιραντέλλο
fili
Φοιτητές Νομικής
*
Μηνύματα: 34


« Απάντηση #1 στις: Οκτώβριος 17, 2009, 10:21:53 πμ »

Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία!! έτσι βοηθάτε, όσο δεν φαντάζεστε, και εμάς που εργαζόμαστε και δεν μπορούμε να παρακαλουθούμε τα μαθήματα... Μπράβο, παιδιά!!!
Καταγράφηκε
ANGEL____
Γενικός Συντονιστής
Παρ' Αρείω Πάγω
*****
Μηνύματα: 2.633

Διαχείριση Ιστοσελίδας


« Απάντηση #2 στις: Οκτώβριος 17, 2009, 10:32:07 πμ »

Εμείς σε ευχαριστούμε fili που επικροτέις την νέα αυτή προσπάθεια και ελπίζω στο σύντομο μέλλον να υπάρξουν και νεες καλύτερες προσπάθειες με μεγαλύτερη συμμετοχή απο όλους μας.  Συμμετέχω στα κοινά σημαίνει ενδιαφέρομαι για μια καλύτερη σχολή σε όλους τους τομείς της.
Καταγράφηκε

"Νομίζω πως η ζωή είναι μια πολύ θλιβερή φάρσα.Γιατί έχουμε μέσα μας, την ανάγκη να εξαπατούμε αδιάκοπα τον εαυτό μας" Λ.Πιραντέλλο
ANGEL____
Γενικός Συντονιστής
Παρ' Αρείω Πάγω
*****
Μηνύματα: 2.633

Διαχείριση Ιστοσελίδας


« Απάντηση #3 στις: Οκτώβριος 30, 2009, 11:10:55 μμ »

29.10.2009

Η ομόρρυθμη εταιρία "Κ και Σια ΟΕ" με εταίρους τους Κ, Β, Γ και Δ, λειτούργησε νομότυπα επί σειρά ετών, εκμεταλλευόμενη φωτοτυπικά μηχανήματα και ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Στο καταστατικό της οριζόταν ως διαχειριστές οι εταίροι Κ, Β και Γ, ενώ για τον Δ υπήρχε ρήτρα ότι θα εισέφερε την προσωπική του εργασία και δε μετείχε στις ζημίες της εταιρίας. Επίσης, στο καταστατικό είχε ληφθεί μέριμνα για τα πρόσωπα των εκκαθαριστών, που θα ήταν σε περίπτωση λύσεως της εταιρίας, οι εταίροι Κ και Β. Δεν οριζόταν, όμως, ο τρόπος της λειτουργίας τους.

Η εταιρία λύθηκε στις 19 Μαρτίου 2000. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους οι Κ και Β, ενεργώντας για την εταιρία, αγόρασαν απο τον Χ φωτοτυπικό μηχάνημα νέας τεχνολογίας, με τίμημα 7000 €, καταβλητέων στις 10 Μαρτίου 2001. Για να εξασφαλισθεί η πληρωμή του τιμήματος. ο Β, ενεργώντας πάντα στο όνομα και για λογαριασμό της εταιρίας, εξέδωσε την ίδια ημέρα τραπεζική επιταγή σε διαταγή του Χ, με αναγραφόμενη ημερομηνία την 10 Μαρτίου 2001.

Η ΟΕ δεν εξόφλησε, τελικά, στις 10 Μαρτίου 2001 την οφειλή απο την αγοροπωλησία και έτσι ο Χ, στις 12 Μαρτίου 2001 εμφάνισε την επιταγή στην πληρώτρια Τράπεζα προς πληρωμή. Η Τράπεζα αρνήθηκε να πληρώσει και έθεσε στο σώμα της επιταγής τη σχετική σφραγίδα με την οποία δήλωνε ότι η επιταγή είχε ανακληθεί. Ο Χ, μετά απο την εξέλιξη αυτή, προχώρησε στην έκδοση Διαταγής Πληρωμής κατά της εταιρίας που φερόταν ως εκδότης της επίμαχης τραπεζικής επιταγής. Η εταιρία άσκησε ανακοπή, η οποία έγινε δεκτή, με συνέπεια να ακυρωθεί η Διαταγή Πληρωμής.

Ο Χ στη συνέχεια, άσκησε αγωγή απο την υποκείμενη σχέση κατά της εταιρίας, ζητώντας την καταβολή του ποσού των 7000 €, που ήταν το οφειλόμενο τίμημα απο την αγοραπωλησία. Η εναγόμενη πρόβαλε τον ισχυρισμό ότι δεν δεσμεύεται απο τη σύμβαση που καταρτίσθηκε με τον ενάγοντα, διότι δεν εξυπηρετεί το σκοπό στον οποίο βρισκόταν τότε και βρίσκεται ακόμη. Η αγωγή, όμως, έγινε δεκτή και η σχετική απόφαση τελεσιδίκησε στις 18 Ιανουαρίου 2004. Την ίδια ημέρα, η εταιρία κηρύχθηκε σε πτώχευση.

Οι εταίροι Γ και Δ, παράλληλα με τη συμμετοχή τους στην παραπάνω ΟΕ, αποφάσισαν τον Μάρτιο του 2003 να ασχοληθούν και με επιχείρηση εισαγωγής και μεταπώλησης ασιατικών ειδών διατροφής, με τη νομική μορφή της ΑΕ. Για το σκοπό αυτό κατάρτισαν το σχετικό καταστατικό, το οποίο, όμως δεν έγινε δεκτό απο την αρμόδια υπηρεσία της Νομαρχίας, λόγω ελλέιψεων και παρατυπιών. Η εταιρία όμως, παρά την εξέλιξη αυτή, απο τον Απρίλιο του ίδιου έτους, νοίκιασε κατάστημα προκαταβάλλοντας τα ενοίκια έξη μηνών, συνήψε συμβάσεις για την αγορά και αποστολή των προιόντων, απασχολούσε προσωπικό, ενώ αμέλησε να τακτοποιήσει το νομικό μέρος της ιδρυσεώς της. Οι συμβάσεις που αφορούσαν την εταιρία, υπογραφόταν απο τους Γ και Δ στο όνομα της εταιρίας "Exotic Bar AE". Η εταιρία, όφειλε απο τον Σεπτέμβριο του 2003 στον προμηθευτη της Μ 3000 €.

Ερωτήματα:

1. Η ομόρρυθμη εταιρία δεσμεύεται απο τη σύμβαση με τον Χ και απο την τραπεζική επιταγή;

2. Ήταν νόμιμη η έκδοση Διαταγής Πληρωμής παρά το γεγονός της ανάκλησης της τραπεζικής επιταγής απο τον εκδότη της;

3. Η μη πληρωμή της διαταγής απο την Τράπεζα λόγω ανακλήσεως, παρείχε στον κομιστή της - πρίν απο την κήρυξη της εταιρίας σε πτώχευση - άλλη έννομη προστασία;

4. Μετά απο την πτώχευση της εταιρίας, τον βοηθά στην ικανοποίηση της αξιώσεώς του, η τελεσίδικη δικαστική απόφαση;

5. Η "Exotic Bar AE" ποια νομική μορφή έχει; Ποίος μπορεί, κατά το νόμο, να την εκπροσωπεί; Η πτώχευση της "Κ και Σια ΟΕ", επιδρά στην αγωγή που άσκησε ο Μ κατά των Γ και Δ για την καταβολή της οφειλής των 3000€;
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτώβριος 30, 2009, 11:13:45 μμ από ANGEL____ » Καταγράφηκε

"Νομίζω πως η ζωή είναι μια πολύ θλιβερή φάρσα.Γιατί έχουμε μέσα μας, την ανάγκη να εξαπατούμε αδιάκοπα τον εαυτό μας" Λ.Πιραντέλλο
ANGEL____
Γενικός Συντονιστής
Παρ' Αρείω Πάγω
*****
Μηνύματα: 2.633

Διαχείριση Ιστοσελίδας


« Απάντηση #4 στις: Νοέμβριος 28, 2009, 10:48:10 πμ »

26.11.2009

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2008

Οι Α, Β, Γ και η ετερόρρυθμη εταιρία "Βασιλείου Ε.Ε" συστήνουν και λειτουργούν ομόρρυθμη εταιρία ορισμένου χρόνου με την επωνυμια "Α-Β ελαιουργική Ο.Ε". Η διαχείριση με βάση το καταστατικό ανατίθεται στους Α, Β και Γ χωρίς ωστόσο, να διευκρινίζεται ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να ενεργούν. Ο Β στις 15-9-2005 αγοράζει απο τον Χ μια μηχανή τυποποίησης ελαιολάδου αξίας 15.000 € με συμφωνία αποπληρωμής του τιμήματος στις 15-12-2005 και μάλιστα εκδίδει στο όνομα της ομόρρυθμης εταιρίας επιταγή ισόποση του οφειλόμενου ποσού με ημερομηνία έκδοσης 15-1-2006.

Η συνεργασία, ωστόσο, μεταξύ των εταίρων δεν ηταν η αναμενόμενη και έτσι ο Α στις 30-10-2005 καταγγέλει την εταιρία. Οι υπόλοιποι εταίροι διαμαρτύρονται έντονα, γιατί θεωρούν ότι δεν συντρέχει σπουδαίος λόγος και κακώς ο Α προχώρησε στην καταγγελία της εταιρίας.

Στις 16-1-2006 ο Κ, που είχε στο μεταξύ αποκτήσει την επιταγή απο τον Χ, απευθύνεται στην πληρώτρια τράπεζα για την είσπραξη της, όμως η τράπεζα αρνείται να πληρώσει λόγω έλλειψης διαθεσίμων και σφραγίζει την επιταγή. Ο Κ στρέφεται κατά της "Α-Β ελαιουργική Ο.Ε" για την έκδοση διαταγής πληρωμής. Η "Α-Β ελαιουργική Ο.Ε" ασκεί ανακοπή ισχυριζόμενη α) ότι δεν έχει καμία ευθύνη απο την επιταγή και β) ότι το μηχάνημα τυποποίησης ήταν ελαττωματικό και οι συσκευασίες δεν πληρούσαν τις απαιτούμενες ποιοτικές προδιαγραφές.

Στις 15-6-2006 η ομόρρυθμη εταιρία ύστερα απο αίτηση ενός πιστωτή κηρύσσεται σε πτώχευση.

Ήδη, όμως, απο τον Ιανουάριο του 2006 ο Α και ο Βασιλείου (ως φυσικό πρόσωπο) σκέπτονται να δοκιμάσουν την επιχειρηματική τους δεινοτητα σε έναν άλλο χώρο και αποφασίζουν να ιδρύσουν μαζί με τον Λ,  γνωστό επιχειρηματία νυχτερινών κέντρων διασκέδασης, ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία "Διατροφική Α.Ε" με σκοπό τη λειτουργία χώρων εστίασης. Πριν όμως κατατεθεί το καταστατικό για καταχώρηση στην αρμόδια υπηρεσία της Νομαρχίας, ο Λ μετατρέπει ένα απο τα νυχτερινά κέντρα που διατηρούσε σε εστιατόριο και ξεκινά τη λειτουργία του μαζί με τον Α και το Βασιλείου στο όνομα της "Διατροφική Α.Ε". Ο Λ μάλιστα, προκειμένου να ανταπεξέλθει στα έξοδα της νέας επιχείρησης δανείζεται στο όνομα της "Διατροφική Α.Ε" 30.000 € απο τον φίλου του Φ. Το ποσό του δανείου δεν επιστρέφεται τη συμφωνημένη ημερομηνία και ο Φ στις 25-6-2006 ασκεί αγωγή απόδοσης του δανείου κατά του Βασιλείου, τον οποίο θεωρούσε και τον πιο εύπορο απο τους τρεις.

Ερωτήματα:

1) Θα γίνουν δεκτοί οι λόγοι ανακοπής που πρότεινε η ομόρρυθμη εταιρία κατά του κομιστή Κ; (μονάδες 2)

2) Εάν υποτεθεί, ότι ο πρώτος λόγος ανακοπής θα γίνει δεκτός λόγω έλλειψης εκπροσωπευτικής ικανότητας του Β, ποιές άλλες νομικές δυνατότητες έχει ο Κ με βάση το δίκαιο της επιταγής; (μονάδες 2)

3) Ποιά είναι η νομική κατάσταση της ομόρρυθμης εταιρίας στις 31-10-2005 (την επόμενη ημέρα της καταγγελίας) ; Έχει πτωχευτική ικανότητα η εταιρία; (μονάδες 2)

4) Με ποιά εταιρική μορφή λειτουργούν την επιχείρηση εστιατορίου οι Α, Βασιλείου και Λ; (μονάδα 1)

5) Ευθύνεται ο Βασιλείου για την απόδοση του δανείου; Ποια η τύχη της τυχόν αγωγής του Φ κατά του Βασιλείου; (μονάδες 2)

6) Εάν εν τω μεταξύ είχε γίνει καταχώρηση του καταστατικού της "Διατροφική Α.Ε" στο ΜΑΕ κατά τίνων θα μπορούσε να στραφεί ο Φ; (μονάδα 1)
Καταγράφηκε

"Νομίζω πως η ζωή είναι μια πολύ θλιβερή φάρσα.Γιατί έχουμε μέσα μας, την ανάγκη να εξαπατούμε αδιάκοπα τον εαυτό μας" Λ.Πιραντέλλο
ANGEL____
Γενικός Συντονιστής
Παρ' Αρείω Πάγω
*****
Μηνύματα: 2.633

Διαχείριση Ιστοσελίδας


« Απάντηση #5 στις: Δεκέμβριος 04, 2009, 12:38:03 πμ »

03.12.2009

Σχολή Ν.Ο.Π.Ε. Α.Π.Θ.
Τμήμα Νομικής
Τομέας Εμπορικού και Οικονομικού Δικαίου


Οι φίλοι Α, Β, Γ και η ομόρρυθμη εταιρία με την επωνυμία "Δεβλέτογλου & Σια - Εμπορία Τροφίμων Ο.Ε", η οποία είχε ως μέλη τον Δ και τους υιούς του Ε και Ζ, αποφάσισαν να συνεταιριθούν, ιδρύοντας ανώνυμη εταιρία, η οποία επρόκειτο να καταστεί φορέας μιας επιχειρήσης υπεραγοράς τροφίμων (super market). Για το σκοπό αυτό, οι προαναφερθέντες τέσσερις επίδοξοι συνεταίροι κατάρτισαν εγγράφως, αλλά χωρίς τη σύμπραξη συμβολαιογράφου, στις 02-10-2005 το καταστατικό της υπό ίδρυση ανώνυμης εταιρίας, το οποίο, πάντως, εγκρίθηκε απο το Νομάρχη, οπότε και έλαβε χώρα η οικεία καταχώριση στο Μητρώο Ανωνύμων Εταιρίων στις 10-10-2005. Η επωνυμία της εν λόγω ανώνυμης εταιρίας είναι: "Δοβλέτογλου & Σια - Υπεραγορά Τροφίμων Α.Ε".

Εν τω μεταξύ στις 05-10-2005 ο Δ, που ήταν και μόνος διαχειριστής της παραπάνω ομόρρυθμης εταιρίας, αγόρασε στο όνομα της υπό ίδρυση ανώνυμης εταιρίας 2 ψυγεία απο τον Π έναντι τιμήματος ύψους 60.000 € που πιστώθηκε για 3 μήνες. Στις 15-10-2005 όλοι οι μέτοχοι συγκεντρώνονται, χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε πρόσκληση για σύγκληση γενικής συνέλευσης και αποφασίζουν να εκλέξουν πενταμελές διοικητικό συμβούλιο, δύο μέλη του οποιού δεν είναι μέτοχοι. Την ίδια κιόλας μέρα συνέρχεται το νεοκλεγμένο διοικητικό συμβούλιο και διορίζει διευθύνοντες συμβούλους της εταιρίας τους Α και Δ, οι οποίοι, όπως προκύπτει απο το οικείο πρακτικό συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου, μόνον απο κοινού θα μπορούν να δεσμεύουν την εταιρία. Τα πρακτικά περί εκλογής διοικητικού συμβουλίου απο τη γενική συνέλευση και περί διορισμού διευθυνόντων συμβούλων απο το διοικητικό συμβούλιο στάλθηκαν για καταχώριση στο οικείο Μητρώο ύστερα απο καθυστέρηση εβδομάδων στις 10-11-2005.

Ήδη όμως στις 02-11-2005 οι Α και Δ αποδέχθηκαν στο όνομα της εταιρίας συναλλαγματική ύψους 20.000 € σε διαταγή του χονδρέμπορου Χ, ενώ στις 12-11-2005 ο Α εξέδωσε μόνος του στο όνομα της εταιρίας μεταχρονολογημένη επιταγή ύψους 100.000 € με αναγραφόμενη ημερομηνία έκδοσης την 21-1-2006 σε διαταγή του Λ, ο οποίος την οπισθογράφησε στον Κ, θέτοντας τη ρήτρα "ουχί εις διαταγή". Ο Κ οπισθογράφησε την εν λόγω επιταγή στο Μ θέτοντας τη ρήτρα "προς είσπραξη", ο οποίος με τη σειρά του εμφάνισε την επιταγή για πληρωμή στην οικεία τράπεζα στις 28-1-2006. Η επιταγή όμως είχε ήδη ανακληθεί απο την εκδότρια εταιρία και έτσι δεν εξοφλήθηκε απο την τράπεζα.

Να δοθεί απάντηση στα παρακάτω (ανεξάρτητα μεταξύ τους) ερωτήματα:


1) Τι συνέπειες έχει το γεγονός ότι το καταστατικό της ανώνυμης εταιρίας δεν περιβλήθηκε το συμβολαιογραφίκο τύπο; (1 μονάδα)

2) Η επωνυμία της ως άνω ανώνυμης εταιρίας είναι νόμιμη; (1 μονάδα)

3) Κατά ποίου μπορεί να στραφεί ο Π για να εισπράξει το ποσό των 60.000 €; (1 μονάδα)

4) Όταν ο Χ εμφανίζει τη συναλλαγματική κατά τη λήξη της, η ανώνυμη εταιρία αρνείται να την εξοφλήσει, επικαλούμενη ότι οι Α και Δ δεν είχαν κατά τον κρίσιμο χρόνο της αποδοχής εξουσία να την εκπροσωπούν γιατί:

    α) οι Α και Δ δεν είχαν καταστεί ακόμη διευθύνοντες σύμβουλοί της, αφού δεν είχε γίνει η οικεία καταχώριση
       στο ΜΑΕ (1/2 μονάδα)

    β) το διοικητικό συμβούλιο που διόρισε τους Α και Δ δεν είχε εκλεγεί νόμιμα γιατί δεν τηρήθηκε η
        προβλεπόμενη απο το νόμο διαδικασία σύγκλησης της γενικής συνέλευσης των μετόχων (1/2 μονάδα)

    γ) δεν επιτρέπεται να μετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο πρόσωπα που στερούνται της μετοχικής ιδιότητας
    (1/2 μονάδα)

    δ) ούτως ή άλλως, το καταστατικό της εταιρίας δεν προβλέπει τη δυνατότητα διορισμού υποκατάστατων
        (του διοικητικού συμβουλίου) οργάνων διοίκησης. (1/2 μονάδα)

Είναι νόμω βάσιμοι οι ως άνω ισχυρισμοί της εταιρίας;

5) Δικαιούται ο Μ να επιδιώξει την εξόφληση της επιταγής; Κατά ποίου μπορεί να στραφεί και τι μέτρα μπορεί να λάβει, κατά περίπτωση, προκειμένου να επιτύχει την είσπραξη του εν λόγω ποσού; (3 μονάδες)

6) Εάν ο Κ είχε υποσχεθεί στον Α να μην προβεί σε εμφάνιση της εν λόγω επιταγής, γιατί θα την αντικαθιστούσε με άλλες επιταγές που θα έληγαν αργότερα, μπορεί η ένσταση αυτή να αντιταχθεί έναντι του Μ και μάλιστα ανεξαρτήτως εάν αυτός γνωριζε τη συμφωνία αυτή; (1 μονάδα)

7) Εάν ο κομιστής της επιταγής, μετά απο αδράνεια πολλών μηνών, αποφασίσει να στραφεί δικαστικώς το Νοέμβριο 2006 εναντίον του Α, καλώς αυτός εφησυχάζει, πιστεύοντας ότι οποιαδήποτε τυχόν αξίωση εναντίον του έχει εν τω μεταξύ παραγραφεί; (1 μονάδα)
« Τελευταία τροποποίηση: Δεκέμβριος 04, 2009, 12:41:12 πμ από ANGEL____ » Καταγράφηκε

"Νομίζω πως η ζωή είναι μια πολύ θλιβερή φάρσα.Γιατί έχουμε μέσα μας, την ανάγκη να εξαπατούμε αδιάκοπα τον εαυτό μας" Λ.Πιραντέλλο
ANGEL____
Γενικός Συντονιστής
Παρ' Αρείω Πάγω
*****
Μηνύματα: 2.633

Διαχείριση Ιστοσελίδας


« Απάντηση #6 στις: Δεκέμβριος 16, 2009, 09:54:31 μμ »

10.12.2009

ΑΣΚΗΣΗ ΕΜΒΑΘΥΝΣΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Οι Α, Β και Γ είχαν συστήσει ομόρρυθμη εταιρία με την επωνυμία "Αντωνίου και Σια" με σκοπό την επεξεργασία ξηρών καρπών. Το καταστατικό της εταιρίας δεν όριζε τίποτα σχετικά με τη διοίκηση των εταιρικών υποθέσεων.

Τον Νοέμβριο του 2005 η εταιρία πετρελαιοειδών " Προμηθευτική πετραιοειδών Α.Ε." προμήθευσε με πετρελαίο την ομόρρυθμη εταιρία "Αντωνίου και Σια" για τις ανάγκες θέρμανσης και επεξεργασίας των προιόντων της αξίας 35 χιλιάδων ευρώ. Το τίμημα πιστώθηκε και η "Προμηθευτική πετρελαιοειδών Α.Ε", προκειμένου να εξασφαλίσει την απαίτηση της, εκδίδει ισόποση συναλαγματική την οποία αποδέχεται ο Γ στο όνομα της εταιρίας "Αντωνίου και Σια" χωρίς να ρωτήσει σχετικά τους λοιπούς συνεταίρους του. Η ημερομηνία λήξης που αναγραφόταν στη συνναλλαγματική ήταν 20-2-2006 και έφερε στην εμπρόσθια όψη της τη ρήτρα "ανέξοδος επιστροφή¨.

Τον Ιανουάριο του 2006 οι Α,Β και Γ τηρώντας τη νόμιμη διαδικασία μετασχηματίζουν την Ο.Ε σε ανώνυμη εταιρία. Η εν λόγω ανώνυμη εταιρία καταχωρίζεται στο Μητρώο Ανωνύμων Εταιριών (ΜΑΕ) με την επωνυμία "Αντωνίου Α.Ε". Η συναλλαγματική, η οποία είχε εν τω μεταξύ οπισθογραφηθεί εν λευκώ απο το νόμιμο εκπρόσωπο της ¨Προμηθευτική πετρελαιοειδών Α.Ε", λίγες μέρες πριν την ημερομηνία λήξης της εκλάπη απο τα γραφεία της εταιρίας. Η ¨Προμηθευτική πετρελαιοειδών Α.Ε" την επόμενη ημέρα ειδοποιεί την αποδέκτρια εταιρία για την κλοπή. Η συναλλαγματική τελικά καταλήγει στα χέρια του ανυποψίαστου Κ, ο οποίος στις 20 Φεβρουαρίου 2006 την εμφανίζει και ζητά απο την "Αντωνίου Α.Ε" να την εξοφλήσει. Η εταιρία αρνείται να πληρώσει τον κομιστή Κ προβάλλοντας τους εξής ισχυρισμούς:

α) Ο Γ υπέγραψε τη συναλλαγματική αυτόβουλα χωρίς δηλαδή να ρωτήσει τους συνεταίρους του, οπότε απο την υπογραφή του στον τίτλο ευθύνεται μόνον ο ίδιος ατομικά

β) Εν πάσει περιπτώσει δεν ευθύνεται η "Αντωνίου Α.Ε" για το χρέος απο τη συναλλαγματική, αφού η αποδοχή έγινε στο όνομα ενός άλλου νομικού προσώπου της "Αντωνίου Ο.Ε"

γ) Ο εμφανιζόμενος προς πληρωμή τίτλος έχει κλαπεί πριν λίγες μέρες απο το γραφείο της λήπτριας εταιρίας, όπως η ίδια τους πληροφόρησε.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

1. Είναι βάσιμοι οι ισχυρισμοί της εταιρίας "Αντωνίου Α.Ε" ή έπρεπε αντίθετα να εξοφλήσει τη συναλλαγματική;

2. Μπορεί η ¨Προμηθευτική πετρελαιοειδών Α.Ε" να στραφεί κατά της "Αντωνίου Α.Ε" επικαλούμενη την απαίτηση της απο τη σύμβαση πώλησης;

3. Είναι νόμιμες οι επωνυμίες "Αντωνίου και Σία" για την ομόρρυθμη εταιρία και "Αντωνίου Α.Ε." για την ανώνυμη εταιρία αντίστοιχα; Εάν υποθέσουμε ότι η επωνυμία της ανώνυμης που έχει καταχωρισθεί στο ΜΑΕ δεν είναι νόμιμη τι μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν κατά της εταιρίας και της διοίκησής της;

4. Εάν η "Αντωνίου Α.Ε" αρνείται να εξοφλήσει τη συναλλαγματική επικαλούμενη την οικονομική κρίση μπορεί να κηρυχθεί σε πτώχευση με αίτηση του Κ; Μήπως η αίτηση πτώχευσης είναι εκ των προτέρων καταδικασμένη να απορριφθεί, εάν η εταιρία δεν έχει άλλα ληξιπρόθεσμα χρέη μεγάλου ύψους;

5. Εάν θεωρήσουμε ότι κηρύσσεται η εταιρία σε πτώχευση το Δεκέμβριο του 2006, ο Κ θα μπορούσε να στραφεί κατά των Α,Β και Γ μετά την κήρυξη της πτώχευσης; Εάν η απάντηση είναι καταφατική, θα μπορούσε να ζητήσει ως μέτρα πίεσης α) την προσωποκράτησή τους; β) την κήρυξή τους ατομικά σε πτώχευση; γ)σωρευτικά και τα δύο;
Καταγράφηκε

"Νομίζω πως η ζωή είναι μια πολύ θλιβερή φάρσα.Γιατί έχουμε μέσα μας, την ανάγκη να εξαπατούμε αδιάκοπα τον εαυτό μας" Λ.Πιραντέλλο
aris24
Παρά Πρωτοδίκαις
***
Μηνύματα: 142


« Απάντηση #7 στις: Μάιος 19, 2011, 10:14:52 πμ »

στο πρακτικο με ημερομηνια 10.12.09 μπορει να δωσει καποιος μια ενδεικτικη απαντηση στην ερωτηση 2?
Καταγράφηκε
Σελίδες: [1]
Εκτύπωση
Μεταπήδηση σε: